به گزارش خبرگزاری مهر، جواد موسوی اظهار کرد: مراسم شبیه خوانی زنان روستای فدیشه به شماره ۲۶۱۶ و به تاریخ ۲۵ بهمن ۱۴۰۰ در فهرست میراث فرهنگی ناملموس (معنوی) ملی کشور ثبت شد.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی اظهار کرد: روستای فدیشه شهرستان نیشابور از معدود نقاط در سطح کشور است که در نظامِ آئینی آن سنت شبیه خوانی زنان حضورِ پایدار و ریشهدار دارد. حضور این سنت در کنار تعزیۀ عمومی روستا که یکی از با شکوهترین مجالسِ شبیه خوانی خراسان است، حاکی از جایگاه بارز تعزیه و تعزیه خوانی در نظامِ آئینی عاشورایی است.
وی ادامه داد: فدیشه از جمله مهمترین نقاط در منطقۀ نیشابور است که اقشارِ مختلفِ جامعه و گروههای مردان و زنان در سنین مخلف از دیرباز در برگزاری مراسمِ بزرگداشت اهل بیت (ع) اهتمامِ ویژهای را از خود نشان داده اند.
موسوی اظهار کرد: مهمترین جلوهای این اهتمام در دهۀ اول ماه محرم و سوگواری امام حسین (ع) خود را نشان میدهد. او تصریح کرد: مراسمِ شبیه خوانیِ مهمترین فعالیتِ اهالی فدیشه و برخی روستاهای مجاور در این مسیر است، همین موضوع موجب شده است، شبیه خوانیِ فدیشه به شهرت قابل ذکری در سطحِ استانِ خراسانِ رضوی دست یابد.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: مراسمِ شبیه خوانی فدیشه در روزِ عاشورا یکی از بزرگترین گردهماییهای عاشورایی در سطحِ استان است. این مراسم در سال ۱۳۹۹ در فهرستِ ملی میراث فرهنگی ناملموس به شمارۀ ۲۲۱۲ ثبت شده است.
موسوی افرود: برای برگزاری هرچه باشکوهتر این مراسم تمام جامعۀ فدیشه ای با یک دیگر همکاری میکنند، حضورِ تعزیۀ در نظامِ آئینی فدیشه محدود به روز عاشورا نیست بلکه در دهۀ اول ماه محرم هر روز عصر این مراسم برگزار میشود.
او اظهار کرد: علاوه بر این، وجود شیوه زنانۀ تعزیه در فدیشه حضور این عنصر را در نظامِ آئینی روستا برجستهتر میسازد.
مجلسِ اصلی شبیه خوانی زنان از گذشته تا امروز در صبح روزِ تاسوعا برگزار میگردد. در این روز مجلس شهادتِ امام حسین (ع) که در محل با عنوان مقتل امام حسین شناخته میشود، برگزار میشود.
نظر شما